Новини

Спират уличните кафемашини, всички шофьори на таксита - с маски, 9 машини дезинфекцират автобусни спирки - 20.03.2020 : 12:14

Да се спре работата на вендинг автоматите за кафе, разположени на открито, а тези, които са на закрито (в административни сгради, хранителни магазини, бензиностанции и др.) да работят като се прилагат всички мерки за безопасност и санитарно-хигиенни изисквания. Мярката е част от заповед на кмета на Община Варна, във връзка с решение на Областния оперативен щаб. Заповедта предвижда още всички водачи на леки таксиметрови автомобили, превозващи пътници, задължително да използват предпазни средства – тип маски. Всички обекти за търговия с нехранителни стоки на територията на общинските пазари трябва да бъдат затворени.
Девет машини на сметопочистващите фирми дезинфекцират всеки ден над 400 автобусни спирки във Варна. Обработките се извършват с разтвор на натриев хипохлорид. По три са машините, които работят на територията на районите "Приморски" и "Одесос", дезинфекцират се и спирките по пътя за курорта Златни пясъци.
По една машина работи в районите "Аспарухово", "Младост" и "Владислав Варненчик".

Важно съобщение! Започна раздаването на дезинфекциращи препарати за етажните собствености - 19.03.2020 : 13:24

Започна раздаването на дезинфекциращи препарати за етажните собствености

Община Варна предостави днес дезинфекциращи препарати, които ще бъдат раздадени на 1407 етажни собствености в район "Младост“.
Домоуправителите или друг представител на етажната собственост могат да ги получат от четири пункта, разположени около сградата на районната администрация (ж.к „Трошево“ блок 10), срещу подпис.

Работно време на пунктовете:

- 19.03.2020г. – от 13 часа до 16 часа.

- 20.03.2020 г., и всеки следващ работен ден – от 8.30 часа до 12 часа и от 13 часа до 16 часа.

Осигуряването на ежедневна дезинфекцията в общите части и входовете на жилищните сгради е съобразно заповед № 1065 от 16.03.2020г. на кмета на община Варна Иван Портних.

Препаратът за дезинфекция - Бързоразтворим хлор на таблетки от 20 грама за почистване и дезинфекциране на повърхности, се разтваря в 10 литра вода. При употреба е необходимо да се използват предпазни ръкавици, предпазна маска за лице.

Съставът е: Натриев дихлороизоцианурат 96% и активен хлор > 60%. Етажните собствености ще получат съответно и Инструкция за употреба.

Най-честите въпроси и техните отговори, задавани от граждани по отношение на извънредното положение - 17.03.2020 : 12:24

Могат ли да работят фризьорските салони, студиата за красота?
- Към момента могат, тъй като са извън забранителния списък на търговски обекти, при спазване на строги санитарни изисквания и недопускане на струпване на хора.

Защо работят магазини за техника, за облекла и обувки?
- Обектите са извън забранителния списък на търговски обекти, включени в заповедта на министъра на здравеопазването.
Към момента НЕ могат да работят:
- увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове,
- ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници
- големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях
На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски обекти, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарнохигиенните изисквания. При нарушение обектите ще бъдат санкционирани и затваряни.

Имаме планирано кръщене (сватба) в заведение. Можем ли да проведем семейното тържеството?
- Не може. Заведенията и ресторантите не могат да упражняват дейност, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Припомняме, че струпването на много хора е опасно, защото крие риск от разпространяване и зараза с коронавируса.

Кои са рисковите дестинации?
- От днес със заповед на министъра на здравеопазването временно се забранява влизането в България на лица от 16 държави заради разпространението на COVID-19. Тя се отнася за пътници, пристигащи у нас от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. Изключени от нея са българските граждани, членовете на техните семейства, както и лицата със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства

Ще бъде ли спрян служебния абонамент за "синята зона"?
- Режимът за платено паркиране тип „Служебен абонамент“ не е преустановен. Паркирането на паркоместа обозначени с вертикална сигнализация /знак/ „Служебен абанамент“ е от 9.00 до 19.00 часа в работни дни.

Изтича срокът на личните ми документи. Каква да правя?
- От ОД на МВР Варна съобщиха, че гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги. Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга. За гражданите, които нямат електронен подпис, в паспортните служби е създадена организация, съответстваща на санитарните изисквания.

АЛГОРИТЪМ НА ДЕЗИНФЕКЦИОННИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ В ОБЕКТИ С ОБЩЕСТВЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ В УСЛОВИЯТА НА ЕПИДЕМИЧНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА COVID-19 (файл за сваляне) - 17.03.2020 : 10:31

Можете да свалите алгоритъма на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространение на COVID-19 ТУК

Включват доброволци за работа с възрастни хора, проверки и дезинфекции на гарите - 16.03.2020 : 16:55

Община Варна е готова с организиране на доброволци, които да помагат на възрастни самотни хора и трудноподвижни лица за доставка на храна и лекарства. Информация и записване може да бъде извършено на телефон 052-985-099, мобилен – 0889 911 791, които ще бъдат активирани на 17 март (вторник).
Това е част от нова заповед на кмета Иван Портних, в която е указано да бъдат предприети и следните допълнителни мерки, с цел ограничаване разпространението на коронавируса:
Дирекция „Здравеопазване и звено „Общинска полиция“ да осигурят екипи за противоепидемиологичен контрол и недопускане струпването на хора на територията на автогарата и жп гарата;
Препоръчва се на „ВиК Варна“ да преустанови плановите ремонти;
Да се предприемат действия от „Градски транспорт“ ЕАД за недопускане на струпване на хора в пунктовете за издаване на карти.
Да се преустанови режима на платено паркиране в „Синя зона“;
Да се дезинфекцират всички детски и спортни площадки и да се поставят информационни табели за ограничаване на достъпа до тях;
До 17.03.2020 г. включително районните кметове и кметове на населени места в Община Варна да инструктират домоуправителите за осигуряване на ежедневна дезинфекция на общите части на жилищните сгради, в това чисто брави на входни врати, асансьори, парапети.
Да не се провеждат общи събрания от домоуправителите до второ нареждане;
Кметовете на райони и кметства да организират екипи за проверка на всички търговски обекти за спазване на санитарно-хигиенните изисквания – дезинфекция на врати, дръжки, колички, кошници, витрини, както и за струпване на хора. При констатирани нарушения незабавно да сигнализират РЗИ и ОД на МВР- Варна. Ежедневно да 16 ч. да се изготвя писмен доклад за резултатите от проверката, който да се предоставя на общинския кризисен щаб с поименно посочване на проверените обекти.
Екипите на „Общинска полиция“ да подпомагат РЗИ-Варна и ОД на МВР при осъществяване на проверките на граждани, поставени под карантина.
Да се предприемат действия за преминаване на светофарите на автоматичен режим за пешеходци.

Детските кухни продължават да работят, затварят дневни центрове, обществените трапезарии работят, раздават и суха храна - 16.03.2020 : 16:52

Детските кухни на територията на община Варна продължават да работят при засилени противоепидемични мерки, съобщават от дирекция “Здравеопазване”. Преустановяват се посещения на потребители в Дневен център за деца и младежи с увреждания “Св. Йоан Златоуст”, ул. “Евлоги Георгиев” №26; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, кв. "Чайка", бл.67 партер вх.Б - и вх. Г; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания; Център за обществена подкрепа, ул. “Г. С. Раковски” №62; Център за обществена подкрепа, ул. "Петко Стайнов" №7; Центърът за обществена подкрепа в ж.к. "Влaдислав Варненчик", ул. "Гургулят" №7; Центърът за обществена подкрепа в кв. „Аспарухово“, ул. „Народни будители“ № 5; Общностен център за деца и семейства, ул. „Кап. Райчо“. Обществените трапезарии работят, раздават и суха храна Обществените трапезарии във Варна работят. Създава се организация да се раздава и суха храна, за да няма ежедневно струпване на хора, съобщиха от дирекция “Социални дейности” към Община Варна. Потребителите на услугата са общо 1125 души, съобщиха от дирекция "Социални дейности" в община Варна.
Домашния социален патронаж също работи. В част от дните - понеделник, сряда и петък, ще има топла храна, а в останалите дни - суха храна. Домашният патронаж обслужва 550 потребители. Съгласно заповедта на кмета до второ нареждане остава преустановена работата на пенсионерските клубове и на центровете за социална рехабилитация и интеграция на територията на община Варна, с изключение на: Център „Домашна грижа“, ул. „Братя Шкорпил“ № 3, с доставчик БЧК.
Във връзка с указания на Агенция „Социално подпомагане“ са преустановени посещенията и свижданията в специализираните услуги и услугите от резидентен тип в дома за стари хора „Гергана“, дома за стари хора „Иван Златоуст“, дома за пълнолетни лица с физически увреждания, в приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, в центровете за настаняване от семеен тип, в защитените и наблюдавани жилища, в кризисните центрове за възрастни и за деца, в звено „Майка и бебе“. Близките на настанените лица получават информация от директорите на социалните услуги.

Инструкция за провеждане на дезинфекционни мероприятия - 16.03.2020 : 12:05

Цел: Дезинфекцията представлява съвкупност от профилактични и изтребителни мероприятия, целящи унищожаване или подтискане на развитието на различни видове болестотворни микроорганизми (вируси, бактерии, спори и др.).

Извършва се на три етапа:

1. Сухо почистване – механично премахване на замърсители чрез прахосмучене, метене, избърсване и др.

2. Мокро почистване – миене с вода или с разтвор на миещ препарат.

3. Същинска дезинфекция – опръскване с препарати, наречени дезинфектанти.

Почистването на трите етапа да се осъществява с отделни кърпи или еднократни сухи кърпи!

Важно! При ползване на кърпи за многократна употреба, същите е необходимо:  Да се изпират с миещ препарат и да се поставят в кофичка с гореща вода, в която да престоят минимум 1 час;  да се оставят да изсъхнат.

Кърпите от всеки етап на дезинфекция да се поставят в отделна маркирана кофичка.

Най-често дезинфекционните препарати са на база активен хлор или етилов алкохол (спирт), с които се обработват подлежащите на третиране повърхности – подове, стени, мебели, открити площи и др. Могат да се срещнат под формата на концентриран разтвор, таблети, гранули, гелове, спрейове и др. Методите на приложение са най-често опръскване с ръчен пулверизатор, машинно опръскване или избърсване на повърхностите.

Дезинфекционните методи се прилагат само след щателно почистване и измиване на засегнатите повърхности и предмети, като за това в домашни условия могат да се използват познатите миещи и перилни препарати. В обстановка на повишен риск от заболяване дезинфекцията се прилага с повишена честота – ако в нормална обстановка тя се извършва ежеседмично или ежедневно, то при риск честотата и се повишава до няколко пъти на ден, в зависимост от естеството на обекта и дейността, която се извършва в него. Задължително е спазването на личната и обществена хигиена.

Често срещани и много ефективни дезинфектанти:

Дезинфектанти за ръце:

- СКРУБ AL – готов за употреба разтвор на спиртна основа;

- ЖИВАСЕПТ ГЛЮКОНАТ – спрей за обработка на ръце;

- ЖИВАСЕПТ – гел за ръце на база етилов алкохол.

Дезинфектанти за повърхности: - САНИФОРТ – таблети на база активен хлор;

- КЛОДАН – таблети на база активен хлор;

- УНИ S – готов разтвор за почистване и дезинфекция;

- Спирт (лабораторен) – в разреждане, указано на опаковката.

Всички указания върху опаковката (начин на приложение, приготвяне на работен разтвор, експозиция) следва задължително да се спазват.

Телефони за сигнали и информация за коронвируса - 16.03.2020 : 11:18

Национален телефон – 112; Приемат се всички сигнали от граждани;
Национален телефон - 02 807 87 57; Гражданите могат да получат информация за това кои търговски обекти могат да работят и кои не; всички въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV; Линията работи от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа);

ОД на МВР- Варна – 052 615 166; Приемат се сигнали за струпвания на хора, нарушена карантина;

РЗИ - Варна - 052 665 200; Приемат се сигнали за струпване на хора в търговски обекти, работещи заведения, нарушена карантина;

Дежурен по община - 052 820 112, 052 820 204, 052 820 016; Приемат се сигнали за струпване на хора в търговски обекти, работещи заведения, нарушена карантина. Телефонът е на разположение 24 часа в денонощието;

Дежурен общински телефон – 052 820 239; Приемат се сигнали за струпване на хора в търговски обекти, работещи заведения, нарушена карантина. Линията работи от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.30 часа).

Затварят пенсионерските клубове, домашният патронаж ще работи - 16.03.2020 : 09:25

До второ нареждане да бъде преустановена работата на пенсионерските клубове и на центровете за социална рехабилитация и интеграция на територията на община Варна, с изключение на: Център „Домашна грижа“, ул. „Братя Шкорпил“ № 3, с доставчик БЧК, се казва в заповед на кмета на Варна Иван Портних.
Отворени за потребителите остават центровете за обществена подкрепа, както следва:
-Центровете за обществена подкрепа:
Център за обществена подкрепа, на ул. “Г. С. Раковски” №62;
Център за обществена подкрепа, на ул. "Петко Стайнов" №7;
Центърът за обществена подкрепа в ж.к. "Влaдислав Варненчик", на ул. "Гургулят" №7;
Центърът за обществена подкрепа в кв. „Аспарухово“, ул. „Народни будители“ № 5.
-Дневни центрове:
Дневен център за деца и младежи с увреждания “Св. Йоан Златоуст” на ул. “Евлоги Георгиев” №26;
Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, кв. "Чайка", бл.67 партер на вх.Б - част и вх. Г
Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, в м-ст "Салтанат" 56 А.
Общностен център за деца и семейства, находящ се на ул. „Кап. Райчо Николов“ №103
-Домашен социален патронаж;
- Обществени трапезарии
Услугите да бъдат предоставяни при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписанията, дадени от РЗИ – Варна, като задължително се създаде организация на работния процес и ограничаване на достъпа до услугата.
Остават отворени за потребителите детските кухни за неорганизирания контингент, при спазване на строги епидемиологични мерки и недопускане струпване на хора.
Във връзка с указания на Агенция „Социално подпомагане“ се преустановяват посещенията и свижданията в специализираните услуги и услугите от резидентен тип както следва: Дом за стари хора „Гергана“, Дом за стари хора „Иван Златоуст“, Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица; Центрове за настаняване от семеен тип;Защитени жилища; Наблюдавано жилище; Кризисен център за възрастни; Кризисен център за деца; Звено „Майка и бебе“. Близките на настанените лица да получават информация от директорите на социалните услуги.

Актуални мерки за превенция срещу коронавируса във Варна - 16.03.2020 : 09:21

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Това се посочва и в акутализираната заповед на кмета на Варна Иван Портних, след промени в заповедта на министъра на здравеопазването и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение в страната.
Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (читалища, кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали).
В заповедта се посочва още, че трябва да се осъществява постоянна дезинфекция на ден след всеки курс в подвижния състав на „Градски транспорт“ ЕАД – Варна. Всички превозвачи, които изпълняват автобусни превози от и до Варна, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна цялостна дезинфекция на превозните средства, регулярно почистване на филтрите на климатиците, както и дезинфекция на всички често докосвани повърхности - дръжки, прозорци и ръкохватки, след всеки курс. При неизпълнение на предписанията, на превозвачите ще бъде отказан достъп до автогарите на територията на гр. Варна. Ограничават се частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито. Дейностите в "Обреди" ЕООД да се изпълняват при засилени мерки на превенция. Всички управители на търговски дружества, в това число търговски вериги, банки и други ведомства, работещи с клиенти, да създадат организация за дезинфекция по няколко пъти на ден на клиентските пространства и всички често докосвани повърхности – дръжки на кошници и колички за пазаруване, парапети, ескалатори, дръжки на врати, кранове на мивки, бутони на асансьори, банкомати и вендинг автомати, се посочва още в заповедта на кмета.
Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.
Повече информация:
https://varna.bg/bg/403

СтартНазад [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] 10 следващи странициНапредКрай

Информация
Официален сайт на Район "Младост", община Варна.

^ Нагоре ^